Odpowiednia dieta jest kluczowym elementem kontroli cukrzycy, a niektóre produkty mogą negatywnie wpłynąć na poziom cukru we krwi. Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególnie unikać lub ograniczać spożycie następujących produktów:
Cukry proste i przetworzone
Słodycze- cukierki, ciastka, czekolad, i inne słodkości, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi.
Napoje słodzone- soki owocowe, napoje gazowane, słodzone napoje energetyczne i herbaty, które dostarczają dużą ilość cukru i kalorii bez wartości odżywczych.
Przetworzone węglowodany- białe pieczywo, białe makarony, ciasta i inne produkty z białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny i mogą powodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi.
Tłuszcze nasycone i trans
Tłuste mięsa- zwłaszcza czerwone mięso i wędliny, które mogą przyczyniać się do insulinooporności i problemów z sercem.
Fast food i smażone jedzenie- często zawierają niezdrowe tłuszcze, które mogą negatywnie wpływać na kontrolę cukru we krwi i zdrowie serca.
Pełnotłuste produkty mleczne- pełnotłuste mleko, śmietana i sery, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych.
Alkohol
Alkohol może powodować zarówno wzrost, jak i spadek poziomu cukru we krwi w zależności od ilości i tego, czy jest spożywany z jedzeniem. Ważne jest, aby osoby z cukrzycą konsultowały spożycie alkoholu z lekarzem.
Sól
Nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z cukrzycą, które już są w grupie większego ryzyka chorób serca.
Zalecane produkty
- Zdrowe węglowodany- produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i rośliny strączkowe.
- Białko- chude źródła białka, takie jak drób, ryby, rośliny strączkowe i orzechy.
- Tłuszcze zdrowe dla serca- oleje roślinne (np. oliwa z oliwek), awokado i orzechy.
- Regularne posiłki- należy jeść regularnie, aby unikać dużych wahań poziomu cukru we krwi.
Należy pamiętać, że każda osoba chorująca na cukrzycę jest inna, i co może być odpowiednie dla jednej osoby, niekoniecznie będzie odpowiednie dla drugiej. Dlatego ważne jest, aby plan dietetyczny był dostosowany indywidualnie przez dietetyka lub lekarza specjalizującego się w leczeniu cukrzycy. W naszym gabinecie diabetologicznym w Łodzi lekarz na podstawie wyników badań będzie w stanie dostosować plan leczenia i monitorować stan zdrowia pacjenta z cukrzycą.