Hipoglikemia – Leczenie w Łodzi

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia, zwana także niedocukrzeniem lub bardziej potocznie spadkiem cukru, to zmniejszone stężenie cukru (glukozy) we krwi. Gdy u pacjenta występują objawy niedocukrzenia, ale po podaniu węglowodanów jego stan się poprawia to wówczas również możemy mówić o hipoglikemii. W takim przypadku nie trzeba mierzyć poziomu cukru we krwi, aby zdiagnozować niedocukrzenie.
Hipoglikemia jest stanem zagrażającym zdrowiu i życiu. W przypadku wystąpienia objawów konieczna jest szybka reakcja chorego. Pozwala ona zapobiec ciężkiemu niedocukrzeniu (wymagającemu pomocy innej osoby w przywróceniu bezpiecznych wartości glikemii) i utracie przytomności.

Jakie są objawy hipoglikemii?

Początkowymi objawami niedocukrzenia są niepokój, drżenie rąk, nudności, ból głowy, uczucie wilczego głodu, mrowienie wokół ust, kołatanie serca, nadmierna potliwość. Przy głębszym niedocukrzeniu mogą wystąpić zaburzenia koncentracji, świadomości i równowagi, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, splątanie, drgawki, utrata przytomności i w ostateczności śpiączka. Objawy te mogą mieć różne nasilenie. U osób, które długo chorują jedynym objawem hipoglikemii może być dopiero utrata przytomności. Jeśli podejrzewasz u siebie hipoglikemie skontaktuj się z naszymi specjalistami w gabinecie diabetologicznym Ultimed w Łodzi.

Co powoduje hipoglikemię?

U chorych na cukrzycę hipoglikemię może spowodować zbyt duża dawka wstrzykniętej insuliny, niespożycie posiłku po wstrzyknięciu insuliny lub zbyt duża przerwa między wstrzyknięciem insuliny a posiłkiem, zbyt mała kaloryczność spożytego posiłku, a nawet intensywny nieplanowany wysiłek fizyczny.

Czy hipoglikemia to cukrzyca?

Hipoglikemia jest stanem charakterystycznym dla cukrzycy, ale nie oznacza samej choroby. Hipoglikemii mogą doświadczyć również osoby niebędące cukrzykami, mówimy wówczas o hipoglikemii reaktywnej występującej po posiłkach bogatych w węglowodany.

W fizjologicznych warunkach insulina powinna obniżyć poziom cukru we krwi do wartości optymalnej, ale w przypadku wydzielania się nadmiaru może doprowadzić do gwałtownego spadku stężenia glukozy. Nadprodukcja insuliny po spożytym posiłku związana jest z insulinoopornością, czyli brakiem reakcji komórek mięśni oraz tkanki tłuszczowej na insulinę.

Umów wizytę Umów wizytę
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek